Stap 12: Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties)

Hoewel de handhaving van deze wet in ieder geval is uitgesteld tot 2018, is deze wet ( nog ) niet van de baan. We vertellen je daarom in ieder geval het hoogst noodzakelijke betreffende deze wet. De wet is bedoelt om de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer in balans te brengen. Door de wet DBA is de Verklaring Arbeidsrelatie zoals we die tot 1 mei 2016 per die datum komen te vervallen. De wet houdt in dat opdrachtgever en opdrachtnemer vooraf goed bekeken wordt of er geen sprake is van een loondienstovereenkomst. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval is, dien je aan minimaal één van de drie voorwaarden te voldoen.

  1. Ben je als opdrachtnemer vrij vervangbaar
  2. Er is geen gezagverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
  3. Er is geen sprake van loonbetaling

Mocht dit niet helemaal duidelijk zijn, dan is het gebruik van een modelovereenkomst aan te raden. Op de site van de Belastingdienst zijn een aantal modelovereenkomsten te vinden die je kunt gebruiken. Passen jouw werkzaamheden niet binnen deze overeenkomsten, stel er dan zelf één op en laat deze goedkeuren door de Belastingdienst.

Daar er in ieder geval niet eerder dan vanaf 1 januari 2018 gehandhaafd zal er tot die tijd geen naheffingen of boetes worden opgelegd door de Belastingdienst wanneer er niet aan de wet DBA wordt voldaan. Uitzonderingen hierop zijn de gevallen waarin men met opzet of door middel van fraude of zwendel deze wet overtreed.

ONS ADRES

Melbournestraat 38D
3047 BJ, Rotterdam

TELEFOON

088 8270327

E-MAIL ADRES

info@startenalszzper.nl

Stuur ons een bericht!