Stap 13: Belastingen

Als zzp’er krijg je met belastingen te maken. De meest voorkomende belastingen voor de zzp’er zijn de omzetbelasting, inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting.

De omzetbelasting of Belasting Toegevoegde Waarde (btw) is een belasting die je moet berekenen over het totaalbedrag dat je bij je klanten in rekening brengt. Het standaardtarief is 21% maar kan afwijken. Zo is er voor bepaalde werkzaamheden een 6% tarief en een 0% tarief. Het is daarom van belang om goed na te gaan welk tarief op jouw werkzaamheden van toepassing is.

Ook kan de verleggingsregeling op jou van toepassing zijn, zoals wanneer je niet zelf de btw over jouw omzet afdraagt aan de Belastingdienst maar deze verlegd naar je opdrachtgever zoals bijvoorbeeld bij onderaanneming. Je brengt in dit geval op jouw factuur geen btw in rekening maar zet wel op de factuur de tekst btw-verlegd en het btw-nummer van de betreffende opdrachtgever.

Wanneer je over een heel jaar minder dan € 1.883,- aan btw moet betalen, dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemingsregeling (KOR), waardoor je minder of zelfs helemaal geen btw hoeft te betalen. De aangifte omzetbelasting doe je in de regel eenmaal per kwartaal via de website van de Belastingdienst.

De inkomstenbelasting is de belasting die je betaald over je inkomsten. Hiervoor dien je jouw winst te vermelden in je aangifte inkomstenbelasting die je jaarlijks digitaal dient in te leveren bij de Belastingdienst. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van de hoogte van jouw resultaat en deze dien je af te dragen aan de Belastingdienst. Op deze afdracht kunnen een aantal aftrekposten (zoals de investeringsaftrek, de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de meewerkaftrek en de mkb-vrijstelling) en fiscale regelingen (zoals de willekeurige afschrijving, middeling van inkomen, de fiscale oudedagsreserve en werkruimte in eigen woning) van toepassing zijn. De aangifte dient jaarlijks uiterlijk op 1 mei binnen te zijn. Uitstel vragen voor het doen van aangifte is mogelijk.

De vennootschapsbelasting is van toepassing wanneer je ervoor gekozen hebt jouw onderneming als besloten vennootschap op te starten (zie stap 5). Deze belasting is een belasting over de winst en dient bij een normaal boekjaar uiterlijk op 1 juni van het volgende jaar binnen te zijn. Ook bij deze vorm van belasting zijn er een aantal fiscale regelingen van toepassing en is uitstel voor het doen van de aangifte mogelijk.

Wilt u vrijblijvend een offerte voor het laten verzorgen van uw aangiften, klik dan hier

ONS ADRES

Melbournestraat 38D
3047 BJ, Rotterdam

TELEFOON

088 8270327

E-MAIL ADRES

info@startenalszzper.nl

Stuur ons een bericht!