Stap 15: Hoe krijg en behoud je klanten

Ondanks alle goede wil en voorbereiding blijft de kern van succesvol zzp’erschap uiteraard het hebben van klanten. In de meeste gevallen begin je pas als zzp’er wanneer je al een aantal klanten hebt vanuit je eigen netwerk. Wanneer je voor deze klanten aan de slag bent, zorg dan dat je zoveel mogelijk mensen op de hoogte brengt van het feit dat jij zzp’er en beschikbaar bent. Een eenvoudige website geeft hierbij een professionele uitstraling. Daarnaast kun je jezelf aanbieden op verschillende marktplaatsen zoals werkspot.nl of op marktplaats.nl.

Ook kun je er over na denken om netwerkbijeenkomsten te bezoeken zodat je mensen kunt laten horen en zien wat jij in huis hebt.

Wil je op een voordelige manier zichtbare reclame maken, dan kan het verspreiden van folders een optie zijn. Ook het plaatsen van een advertentie is een mogelijkheid. Denk verder altijd aan visitekaartjes. Al lijkt het achterhaald, er zijn nog steeds veel mensen die de computer het liefst mijden.

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, kan het de moeite lonen een databestand te kopen met vrij te benaderen potentiële klanten

Eveneens afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent kan het ook een optie zijn om een gratis workshop aan ( potentiële ) klanten te geven. Op die manier leren de mensen je kennen en weten zij ook precies wat je doet en hoe goed je daarin bent.

Om je klanten te behouden kan het een optie zijn hen bij een volgende opdracht een korting te geven of leuk presentje met speciale dagen aan te bieden.

Zorg er verder voor dat je het kenbaar maakt aan anderen wanneer je tevreden klanten hebt. Zo kun je bijvoorbeeld op je website referenties laten plaatsen.

Hou klanten ook op de hoogte van het reilen en zeilen van jouw bedrijf. Hou hierbij in het oog dat het over het algemeen beter is om regelmatig wat van je te laten horen dan een enkele keer zeer uitgebreid te verhalen.

ONS ADRES

Melbournestraat 38D
3047 BJ, Rotterdam

TELEFOON

088 8270327

E-MAIL ADRES

info@startenalszzper.nl

Stuur ons een bericht!