Stap 5: Rechtsvorm (ondernemingsvorm) kiezen

De rechtsvorm is de ondernemingsvorm van jouw onderneming. Er zijn in Nederland veel ondernemingsvormen maar om het niet al te complex te maken zullen wij ons hier beperken tot de rechtsvormen die het meest gebruikt worden bij zzp’ers. Dit betreft de eenmanszaak, de besloten vennootschap (B.V.) en de vennootschap onder firma (v.o.f.).

De eenmanszaak:

Meestal begint men als zzp’er als eenmanszaak. Bij de eenmanszaak hoef je jezelf alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Tot een bedrag van circa € 110.000,- aan winst is het fiscaal gezien aantrekkelijker om een eenmanszaak te hebben dan een besloten vennootschap. Wel ben je met een eenmanszaak ook aansprakelijk met je privé vermogen en ook dat van jouw partner. De aansprakelijkheid kun je wel beperken door je goed te verzekeren en algemene voorwaarden te hanteren.

De vennootschap onder firma (v.o.f.):

Wanneer er meerdere eigenaren zijn kun je als ondernemingsvorm kiezen voor een vennootschap onder firma. Hierbij gelden dezelfde regels als bij de eenmanszaak alleen ben je bij deze keuze ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die andere vennoten hebben gemaakt. Het is daarom aan te raden onderliggende afspraken zoals winstverdeling, de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en geschillenafhandeling vast te leggen in een vennootschapscontract.

De besloten vennootschap  (B.V.):

Voor deze ondernemingsvorm kun je kiezen wanneer je winst hoger wordt dan de eerder genoemde € 110.000,- of wanneer je jouw privéaansprakelijkheid wilt afdekken. Voor het oprichten van een B.V. moet je naar een notaris voor het laten opstellen van een akte inclusief statuten. Daarnaast ben je verplicht een jaarrekening op te laten maken en deze te publiceren.

ONS ADRES

Melbournestraat 38D
3047 BJ, Rotterdam

TELEFOON

088 8270327

E-MAIL ADRES

info@startenalszzper.nl

Stuur ons een bericht!